Óvodánkról

Intézményünk a község egyetlen óvodája, fenntartója a helyi önkormányzat. A településen a község vonzáskörzetében, nagy forgalmú főúttól kb.100 m-re helyezkedik el.

Az eredetileg 1967-ben két csoportra tervezett – a lakosság társadalmi összefogásával épített óvodát a község fejlődésével, a megnövekedett igényekkel párhuzamosan három, majd öt csoportosra bővítették. Ez az épület már nem felelt meg a mai kor követelményeinek, így 2017-ben vissza nem térítendő állami támogatásból egy csodálatos korszerű felújított óvodába kötözhettünk 2017 decemberében.

 Óvodánk bővült - tornaszobával -, ahol a gyermekek mindennapi mozgásszükségletét kielégíthetjük, -fejlesztőszobával ahol nyugodt körülmények között logopédus, gyógypedagógus foglalkozhat a gyermekekkel, ez a helyiség teret adhat a játékos angol, és tehetséggondozó foglalkozásoknak is.  Sószobával csodálatos tágas csoportszobákkal, tág terekkel mosdókkal és mindennel, ami a korszerű nevelést segíteni fogják és hatékonyabbá teszik.

A Dányi Óvodásokért Közalapítvány biztosította az anyagi forrást egy nagy álom valósulásához egy színvonalas igényes sószoba megépítéséhez. A gyermekek egészségének megőrzése érdekében fontosnak tartjuk a prevenciót, megelőzést, erre jó lehetőség ez az alternatív megoldás a sóterápia.

A kisgyermekek sóterápia a gyógyító hatását -napirendünkbe beépítve- játék és egyéb tevékenység közben élvezhetik .

Dolgozóink fokozottan szem előtt tartják a környezettudatos nevelés fontosságát, az egészséges életmódra nevelést, prevenciót

Egészségmegőrzés szempontjából fontos a megfelelő minőségű ivóvíz a szervezet számára A gyermekeket kis korban rá kell szoktatni a vízfogyasztásra,-egyre inkább mellőzve a kóla-szörp féleségeket. Ezért óvodánkban víztisztító berendezéssel biztosítjuk a napi vízfogyasztásra alkalmas vizet.

Az óvoda udvara többféle tevékenység kipróbálására ad lehetőséget. Füves és betonozott rész  egyaránt megtalálható .Felszereltsége sokat javult,(komplex mászójáték, rugós libikóka, láncos egyensúlyozó..),de további fejlesztés szükséges.

Árnyékos, fás területek egyaránt megtalálhatók.

Felújított, korszerű konyhánkban törekszünk az egészséges táplálék választékának bővítésére, a helyi ízvilág megismertetésére.

A kisgyermekeknek változatos tevékenységek gyakorlására van lehetősége az óvodai élet minden szakaszában. A tudatos nevelőmunka eredményeként a gyermeki játék, a művészeti tevékenységek - mese, vers, ének, zene, tánc, ábrázolás változatossága, a mindennapi életükkel kapcsolatos munka jellegű tevékenységek a gyermeki személyiség fejlesztésének hathatós szinterei.

Az óvodapedagógusaink jól felkészült szakemberek, akik az óvoda többi dolgozójával együtt, mindent megtesznek azért, hogy magas színvonalú szeretetteljes óvodai nevelésben részesüljön minden kisgyermek. Nevelőtestületünk minden eszközzel azon dolgozik, hogy élmény gazdag, örömteli, biztonságot nyújtó fészek legyen az óvoda minden kisgyermek számára.

Valljuk, hogy minden gyermek hordoz magában valamilyen értéket, képességet, amely alapot szolgáltat személyiségének fejlesztéséhez.

Az egészségesen fejlődő gyermek boldog, kiegyensúlyozott, vidám, kedves, közvetlen, érdeklődő, pozitív énképpel rendelkező, kreatív, szociálisan érett, társaival együttműködő, megfelelő toleranciával, kommunikációs és kooperatív készséggel rendelkezik és fogékony az őt körülvevő világ megismerésére, megértésére. Az óvodai nevelésünk gyermekközpontú, befogadó, ennek megfelelően a gyermeki személyiség kibontakoztatására törekszünk, biztosítva minden gyermek számára hogy egyformán magas színvonalú és szeretetteljes nevelésben részesüljön, s meglévő hátrányai csökkenjenek.

Tárt karokkal várunk minden kedves leendő óvodás gyermeket!

Képek óvodánkról! /Kattintson ide!/


Kővágó Márta
intézményvezető